top of page

Teret kapott a kortárs művészet is az idei Lámfalussy Konferencián

A Magyar Nemzeti Bank egyik legjelentősebb nemzetközi eseményén, a Lámfalussy Konferencián képviseltette magát az MNB Arts and Culture is, bemutatta az MNB által életre hívott képzőművészeti gyűjtemény egy szeletét kamarakiállítás és épületséta keretében.


Lámfalussy Sándorról, „az euró atyjáról” elnevezett Lámfalussy Lecture Series rangos nemzetközi konferencia, amelyet a Magyar Nemzeti Bank először 2014-ben rendezett meg. Az európai és globális gazdaságpolitikai gondolkodás meghatározó fórumára a jegybank prominens előadókat hív Magyarországra, hogy aktuális kérdésekről osszák meg nézeteiket egymással és a szakmai közönséggel. Az elmúlt években öt kontinensről 62 neves előadó gondolatait ismerhették meg ezáltal a résztvevők.


Az idei esztendőben az MNB Budai Központja adott otthont a konferenciának „A központi banki tevékenység új dimenziói a COVID utáni korszakban” címmel. A 2023. február 6-ára, immár kilencedik alkalommal összehívott szakmai rendezvényen jelenlévő közel félezer meghívott számára egy különleges élményelem társult a konferenciaprogram mellé, ugyanis az MNB Arts and Culture egy képzőművészeti kamarakiállítással és egy jegybanki épületsétával készült, melynek keretében a székházban kihelyezett többszáz alkotás megtekintésére nyílt lehetőség.


Az MNB kulturális sokszínűségét jelképező, a képzőművészeti értékek és a hazai kortárs alkotók támogatását célzó művészetpártoló törekvéseinek hangsúlyozására került a Lámfalussy Lecture Konferencia programelemei közé a kortárs képzőművészeti gyűjtemény bemutatása. Az MNB Arts and Culture örömmel tett eleget a felkérésnek, melynek nyomán a konferenciára érkezőket Ilona Keserü Ilona: A világból I. című 1974-es olaj, vászon alkotása fogadta. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész gyűjteményben szereplő 12 festménye közül a kamarakiállításra kiválasztott tétel 14 darabból áll, mely a színek egymásba való átmenetét, a pigmenttel kikeverhető színek skáláját reprezentálja. A festőművész idei kilencvenedik születésnapja, továbbá az euró atyjaként ismert Lámfalussy Sándor életműve előtti tisztelgésként, a nevéhez köthető nemzetközi valuta bevezetéséhez kapcsolódva az euro bankjegyek színeit is jelképezi az aulatérben bemutatott Keserü-mű.


Ilona Keserü Ilona: A világból I. című alkotása a konferencia előterében Fotó: MNB | Aradi Barna

Ilona Keserü Ilona: A világból I. című alkotása a konferencia előterében

Fotó: MNB | Aradi Barna


A kiállított A világból I. című alkotásról, Keserü művészetéről Hamvai Kinga, az MNB Arts and Culture művészeti vezetője beszélt az érdeklődő konferencia-résztvevőknek, majd a vendégeket körbevezetve bemutatta az MNB Budai Központjában kihelyezett kortárs alkotásokat. A sétán résztvevők a folyosókon és közösségi terekben járva betekintést nyerhettek az épületet ékesítő alkotások válogatási szempontjaiba és a gyűjteményezés folyamatába, miközben Ilona Keserü Ilona kortársainak, tanítványainak, vagy követőinek – Hortobágyi Endre, Somody Péter, Szabados Árpád, Szinyova Gergő, Szentgróti Dávid – munkáit tekintették meg.


Érdeklődők az MNB Budai Központjában kihelyezett alkotások megtekintő sétáján

Fotó: MNB | Aradi Barna



bottom of page