top of page
Keresés
  • Szerző képeGyula Kiss

A lézervágás technológiája. Miért a lézervágás?

A lézervágás egy olyan automatizált (CNC) anyagszétválasztási (termikus vágási) eljárás, amelynél a vágáshoz szükséges hőenergiát egy fókuszált lézersugár biztosítja, melynek nagy teljesítménysűrűsége eredményeképp a különböző anyagok elolvadnak és elgőzölögnek.

A lézeres technológiák közül a vágás a legelterjedtebb, mert jó minőségű vágási felületet adó, rugalmas technológia. Az alapanyagok vághatósága függ az anyag hővezető képességétől, a felületi abszorpciós tulajdonságaitól, valamint az anyag olvadáspontjától is.


Lézervágás CAADEX
Lézervágás CAADEX

Oxidációs vágás (égető vágásnak), melynek során a vágandó anyagot olyan magas hőmérsékletre hevítik, hogy az meggyullad a felületre fúvatott nagy tisztaságú oxigénben. Ezzel a technológiával olyan anyagok vághatóak, amelyeknek gyulladáspontja alacsonyabb, mint az olvadáspontja. Ilyen anyagok például az ötvözetlen és a gyengén ötvözött acélok. A 0,5-1 bar nyomású oxigén segít az ömledék és salak kifúvásában is.

Olvasztó vágás (vagy inert gázos vágás), melynek során az anyagot lézersugárral olvadáspontjáig hevítik, majd a keletkezett olvadékot semleges segédgáz (rendszerint nitrogén) segítségével nagy nyomáson (13-25 bar) kifúvatják a keletkezett vágórésből (például alumínium és rozsdamentes anyagok vágása). Speciális esetekben – mint pl. titán, vagy magnézium vágásakor – nitrogén helyett argon gázt használnak.

Szublimációs vágást olyan anyagok vágására használnak, amelyeknek nincs olvadáspontja (például a fa, műanyag, kerámia vagy papír). A szublimációs vágás során a megmunkált anyag szilárd halmazállapotból közvetlenül gázneművé alakul át (szublimál).

Néhány anyag lézerrel csak nehezen és költségesen vágható, ilyen például a vörösréz vagy az ezüst. Ennek oka az, hogy az említett anyagok nagyon jó hővezetők, így a vágás létrejöttéhez szükséges helyi túlhevülés éppen a kiváló hővezetés miatt nem tud kialakulni.

A lézervágás előnyei más megmunkálásokkal szemben: •Rendkívül rugalmas és gyors technológia. •Nincs szükség szerszámra vagy szerszámcserére. •A vágási felület sorjamentes az anyagok vágható vastagsági tartományában. •Nagy energiasűrűségű vágási eljárásról lévén szó, kicsi a hőhatásövezet, a vetemedés csekély.

Fémes anyagok vágására az alábbi lézeres vágási típusokat alkalmazzuk: •Oxigénes lézervágás: a fókuszált lézernyaláb a vágandó anyagot a gyulladási hőmérsékletre hevíti. A vágási résbe nagy tisztaságú oxigént juttatva, az égést táplálva az anyag elég. Ezen eljárást a normál acéloknál alkalmazzuk. •Nitrogénes lézervágás: a fókuszált lézernyaláb megolvasztja a vágandó anyagot. A megolvadt alapanyagot kb. 15-20 bar nyomású, nagy tisztaságú nitrogén fújja ki a vágási résből. Ezen eljárás a rozsdamentes acélok és alumínium esetében alkalmazandó. 

Ha gazdaságos és szakszerű lézervágási megoldást keres, kérjen ajánlatot tőlünk! Munkatársaink szakértelmével és professzionális gépparkunkkal segítünk az Ön terveinek megvalósításában!


20 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page